Blommig sommartårta



Nötbotten:
300 gram hasselnötter
240 gram ägg
300 gram socker

Citronkräm:
100 gram smör
En och en halv citron - skal och saft
180 gram socker
En och en halv tesked vaniljsocker

Dekoration:
5 dl vispgrädde
jordgubbar, physalis, blommor och blad av citronmeliss
pudra med florsocker

Tillagning
Nötbotten:
Rosta och hacka nötterna
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp (ca 15 minuter)
Vänd ner hasselnötterna och häll smeten i en form med löstagbar kant. 
Baka i ugnen ca 30 minuter.
Tryck ihop botten så den blir kompakt.

Citronkräm:
Smält smöret tillsammans med citronsaft, citronskal och hälften av sockret och vaniljsockret. Låt svalna något.
Vispa äggen och resten av sockret och vaniljsockret fluffigt. Blanda ihop med smör- och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Det ska inte koka.

Och till slut:
Lossa nötbotten från formen och bred på citronkrämen, botten måste vara helt sval.
Vispa grädden och bred ovanpå citronkrämen och sidorna. 
Garnera med bär och blommor och pudra med florsocker! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar